Kaunas -4,9 °C Debesuota
Penktadienis, 13 Grd 2024
Kaunas -4,9 °C Debesuota
Penktadienis, 13 Grd 2024

Paieškos rezultatai


  • Ką pasisėsime, tą ir auginsime

    Brangstant energetiniams resursams, didėja ir augalų auginimo išlaidos. Pigiau yra daržoves auginti lauke. Aktualu pasirinkti auginti kuo daugiau ir įvairesnių ankstyvųjų daržovių. O kad darbai pavasarį sektųsi kuo geriau, juos pradėkite planuoti jau šiandien, teigia Lietuvos agrarinių ir miškų mokslo centro SDI mokslo darbu...
  • Skaniausia pasaulio virtuvė

    „CNN Travel“ savo tinklalapyje kasmet apklausia dešimtis tūkstančių žmonių – tiria, kokie 50 patiekalų laikomi skaniausiais pasaulyje. Prieš dvejus metus pirmąją vietą, aplenkęs picą, kruasanus, lazaniją, šokoladą, užėmė tailandietiškas troškinys Massaman curry. Ir tai ne vienintelis prip...
  • Juodasis ridikas – natūralus antibiotikas

    Nors mūsų šalyje juodieji ridikai nėra populiarūs, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslo darbuotoja Nijolė Maročkienė teigia, kad ši daržovė primiršta nepelnytai. Vertingosios  juodojo ridiko savybės su kaupu kompensuoja jo aitrumą, dėl kurio ši daržovė ...
  • Afrikietiškos gudrybės ant lietuviško stalo

    Pažintis su bet kurios šalies nacionaline virtuve visada primena kelionę: naujos žinios, kulinariniai atradimai, įdomūs faktai. Taip yra ir su tadžinu, kilusiu iš Magribo (Šiaurės vakarų Afrikos) regiono – keliautojų pamėgto Maroko. „Šis indas jau seniai populiarus ne vien kilmės šalyje. Sunkiai ras...
  • Petražolės: dar spėsite pasėti žiemai

    Jeigu dar nespėjote žiemai pasodinti į vazonėlius petražolių ir parnešti namo, tai paskubėkite. Jas per žiemą sėkmingai galima laikyti rūsyje ar užšaldytas šaldiklyje, konservuotas ar džiovintas. Ir tikrai verta, nes petražolė – aromatinga, maistinga daržovė ir prieskonis, be to, vertinamos visos dalys.
  • Ant mūsų stalo – ruduo

    Ruduo – metas, kai požiūris į maistą staiga pasikeičia. Visi nusisuka nuo lengvų, gaivių glotnučių ir ledų, užsimano šviežių pyragų, sausainių su kakava, šiltų sriubų ir troškinių – kai už lango vėsta, reikia kažkaip laikytis! Apie receptus ir idėjas, labiausiai tinkančias rudeniškiems orams, pasakoja mais...
  • Sveikų ir didelių kopūstų sėkmės formulė

    Keturiasdešimt trejus metus šeimos poreikiams daržoves auginanti žemės ūkio specialistė Rimutė Bartusevičienė žino, kaip užauginti sveikus, 4–5 kg sveriančius vėlyvuosius kopūstus. Ji sutiko pasidalinti ir kopūstų rauginimo receptu, kurio į jokį kitą neiškeičia jau keturis dešimtmečius.
  • Paslaptingasis ingredientas

    Valgydama sriubą pas močiutę visuomet stebėdavausi, kodėl ji tokia skani ir kvapni. Tarsi užburta spoksodavau, kaip močiutė iš šaldytuvo traukia paslaptingą stiklainį su, kaip ji sakydavo, „pagardėliu“, jį atidaro ir tuomet po virtuvę pasklisdavo svaiginantis ir sodrus prieskoninių žolių kvapas. Šaukštas t...
  • Šokiai aplink daržovių laukus

    Permainingo klimato metai nepraėjo be pasekmių ir daržovių augintojams. Šaltas ir vėlyvas pavasaris, užsitęsusi sausra ir galiausiai kruša, nuniokojusi pasėlius. Šilta rudens pradžia, kuria taip džiaugėsi Lietuvos gyventojai ir kai kurie ūkininkai, taip pat nepradžiugino auginančiųjų daržoves. Juk tuomet daržovių nuėmimas t...
  • Helovyno virtuvė: Šventė iš Airijos, moliūgai iš Amerikos

    Spalį, kad ir kur pažvelgsi, – visur moliūgai. Atėjo šių daržovių sezonas, be to, iš užsienio mus pasivijo mada jais dekoruoti namų aplinką, prekybos centrus, barų interjerą. „Helovyno šaknys yra keltiškos – pagoniškos. Todėl tikrai nuostabu pamatyti, kaip ši šventė švenči...
  • Šakniavaisiai, kokių galbūt dar neragavote

    Ūkininkė Benutė Baronienė iš Anykščių rajono Svėdasų krašto pastaraisiais metais augina tokią retesnių šakniavaisių ir jų veislių įvairovę, kokią galėtum pamatyti retame darže. Skirtingos, neįprastos daržovių spalvos, įvairi ir vitaminų bei mineralų puokštė. Ką jau bešnekėti apie pomidorus, tarp kurių už...
  • Meniškas žvilgsnis į sodybos sklypą

    Asta Terė yra įgijusi porceliano dekoratorės specialybę, o gyvenimo vingiai vedė nuo vienos meniškos veiklos srities prie kitos, nuo spaudos dizaino kūrimo prie biuro interjero projektų, nuo pomėgio fotografuoti prie sodybos aplinkos formavimo. Kilus sumanymams Asta su vyru Andriumi ilgai nesvarsto, nelaukia, kol kas kitas tai atliks, bet...
  • Bendruomenių spindesys ir skurdas

    Padalyta į dvi Lietuvas. Taip skambiai apibūdinti mūsų valstybę labai mėgsta besiveržiantys į valdžią. Kaip bebūtų, nors visi politikai garsiai deklaravę apie atskirties mažinimą tarp didmiesčių ir regionų, to dar nepadarė nė vieni. Net konservatoriai, skambiai daliję pažadus, staiga nutilo apie taip kalbėtą darnią regionų plėtrą. Statistiniai d...
  • Ar rūsyje daržovės tikrai saugios?

    Įvairių daržovių derlių nuimame skirtingu laiku, tačiau visoms galioja ta pati taisyklė – reikia sulaukti tinkamos brandos. Suprantama daržovės žiemą laikysis geriau ir tada, kai nuimant oras yra sausesnis. Kaip teisingai sandėliuoti ir saugoti nuo ligų svogūnus, česnakus ir šakniavaisius, pasakoja Kauno miškų ir aplinkos inž...
  • Kopūstų stiprybė

    Ar žinojote, kad jei dzūkų vestuvėse į stalą patiekiama kopūstų sriuba, vadinasi, metas namo? Dabar būtų sunku įsivaizduoti kopūstienę tokioje šventėje, bet dėl jos naudos sveikatai ir šiandien niekas nesiginčytų. Dažniausiai kopūstus renkamės kasdieniam stalui, vis tik kuklioji daržovė gali sužibėti ir prašmatniai.  
  • Daržovių sėja prieš žiemą

    Patyrę daržininkai žino, kad prieš žiemą galima pasėti morkų, svogūnų, tuščialaiškių česnakų, lapinių salotų, krapų, lapinių petražolių, salotinių sultenių, gelteklių, šatreinių, agurklų. Pasėję vėlyvą rudenį arba žiemos pradžioje, vitaminais galėsite džiaugtis jau pavasarį ir vasaros pradžioje, kol naujojo sezono der...
  • Sveikos morkos – nuo sėklų iki stalo

    Morkoms dirvą pradedame ruošti rudenį. Kaip užsiauginti ekologiškų morkų, pataria Roma Starkutė, LAMMC specialistė. Pristatome reikalavimus ir žingsnius, kurie padės morkoms ant jūsų stalo atkeliauti sveikoms.
  • Keturių patiekalų meniu rudenėjančiam savaitgaliui

    Kai dar šilta, bet kieme vis daugiau geltonos spalvos, įsisukus vėjui, medžiai paberia lapų, o vakarai greičiau sutemsta, regis, ir mintys ima tekėti lėčiau. Norisi sukišti kojas į šiltesnes šlepetes, o į lėkštę įsipilti tirštos šiltos sriubos. Nevarkite naršydami internete – tiesiog ...
  • Jubiliejinė paroda „Rinkis prekę lietuvišką 2023“: galime didžiuotis savo produktais

    Kauno „Žalgirio“ arenoje jau 15-ąjį kartą šurmuliuoja paroda „Rinkis prekę lietuvišką 2023“, skatinanti lietuviškų produktų vartojimą ir mūsų gamintojų bei kūrėjų palaikymą.  
  • Vaisių, daržovių bei pieno produktų vartojimas skatinamas jau šešerius metus

    Kiekvienais metais vis daugiau ugdymo įstaigų įsitraukia į Programos „Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose“ veiklas. Vis daugiau vaisių ir daržovių, pieno ir pieno produktų vaikai suvartoja kiekvieną dieną. Vis daugiau vaikų renkasi ir sveikus užkandžius (vaisius, daržoves, rie&sca...
  • Šimtametė istorija, kaip kuklioje savanorio sodyboje atsirado bajoraitės raganės

    Ne visada naujas pirkinys iš karto suteikia džiaugsmo, kartais pirmas įspūdis glumina ir nenorom imi galvoti, kiek prakaito teks išlieti siekiant norimo rezultato. Bet jeigu nieko kardinaliai nekeiti, jeigu susigyveni su vietos istorija ir į ją palengva įlieji savo paveldo, šiek tiek savų poreikių?.. Taip senoje, kone &scaro...
  • Daržovių kainų kebeknė

    Lietuvos daržovių prekinių ūkių savininkai nepatenkinti produkcijos supirkimo kainomis. Jie teigia, kad kainas diktuoja prekybos tinklai, kurie esą bulves, daržoves neretai parduoda už 2–3 kartus didesnę kainą, nei pirko. Kaip yra iš tiesų? Į šį ir kitus klausimus apie šalies parduotuvėse parduodamas daržoves atsako dv...
  • Antrosios lietuvių duonos auginimo peripetijos

    Šalyje jau nukastos ankstyvosios ir kasamos vidutinio ankstyvumo bulvės kol kas augintojų labai nenuliūdino, nors labai gausaus derliaus nežada. Bulves, kaip ir kitus augalus, vargino ilgalaikė kaitra, vėliau skalbė smarkios liūtys, kai kur talžė kruša. Dėl naktį į pirmadienį, trečiadienį atskirose vietovėse išlijusios pusės...
  • Saviečiuose klesti „zero waste“ ūkis

    Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Prieš kelerius metus Eglė VALUCKAITĖ-STAŠAUSKIENĖ su vyru Juliumi iškrėtė tikrą beprotybę. Po tokių kardinalių pokyčių net gyvenimo linijos delnuose gali imti ir pakeisti savo vagą. Iš naujutėlio kotedžo didmiestyje šeima atsikraustė į apleistą, dilgėlynuose paske...
  • Džiovintos gėrybės žiemai – sveikiau ir patogiau

    Lietuviai visais laikais mėgo ir mėgsta pasiruošti atsargų žiemai. Dabar pats darbymetis! Sandėliukuose rikiuojasi stiklainiai, pilnėja šaldiklių stalčiai ir vis didesnis rūpestis, kaip viską sutalpinti. Laimei, gali pagelbėti daržovių ir vaisių džiovinimas. Džiovintos gėrybės ir mažiau vietos užima, ir daugiau vitaminų išsa...
  • Norisi savų daržovių, bet vieta netinka: išbandykite juostuotą, laiptuotą daržą

    Viktorija Gustaitienė, statybos teisės lektorė, su vyru Šarūnu, akmens meistru, pandemijos metu, kai atsirado galimybė dirbti nuotoliu, apsigyveno vienkiemyje Neries ir miško pašonėje Širvintų rajone, netoli Čiobiškio. Čia ji, prisitaikydama prie gamtinių sąlygų, įkūrė daržą, suformuotą siauromis, 20 m ilgio ju...
  • Kaliaropės: daržuose nedažnos, bet vertos dėmesio

    Šiandien jau retame darže surasi auginamų kaliaropių (ropinių kopūstų), nes jos skanios ne tik žmonėms, bet ir dideliam kenkėjų pulkui, o ir vandens reikalauja itin daug. Vis tik tai negąsdina Kalvelių kaime (Vilniaus r.) gyvenančios Alinos Pavtel. Šias daržoves šiemet ji sėjo tiesiai į dirvą ir džiaugiasi sveiku, sultingu d...
  • Daržovių augintojo nuomonė: rizikuoti ir laukti lietaus buvo verta

    Sandėliai pamažu jau pildomi naujojo derliaus atsargomis, o virtuvės stalo neįsivaizduojame be šviežių daržovių. Sezono pradžios negandos, regis, seniai praėjo, vis tik daržininkai jų pasekmes aptarinėja iki šiol. Ne tik įprastas ir mėlynąsias bulves, bet ir morkas bei pastarnokus Vilkaviškio rajone auginančiam Tautvydui Kat...
  • Lietuva išgyveno, bet nuostoliai – milijoniniai

    Išguldyti medžiai, šimtai žuvusių paukščių, sunaikintas ūkininkų derlius – tokie yra sekmadienio vakarą, pirmadienį bei antradienį per šalį nusiritusios audrų bangos rezultatai. Padaryti nuostoliai dar skaičiuojami, bet akivaizdu, kad jie – milijoniniai. Juolab kad audra nusinešė ir vieno žmogaus gy...
  • Vištiena nekasdienškai

    Kai skonio receptoriai ar skrandis sako STOP ant grilio keptai mėsai, verta prisiminti švelnius vištienos patiekalus ir sultinius. O kad skoniai būtų įdomesni, pasidairykime kitokių receptų!
  • Vasarą dengtos lysvės – apsauga nuo paukščių ir žvėrių

    Silvija Lukauskienė, gyvenanti Jungtinėje Karalystėje, šiandien nesigaili rizikavusi viską pasėti anksčiau nei įprasta tame krašte. O svarbiausia – uždengusi daugumą daržovių tinkleliais – šitaip jos buvo apsaugotos nuo žvėrių ir paukščių.
  • Kaip apsaugoti morkas, svogūnus ir kopūstus nuo ligų?

    Morkas, kopūstus ir svogūnus labai svarbu apsaugoti nuo ligų. Reikėtų atkreipti dėmesį į meteorologines sąlygas, įvertinti, ar jos palankios ligoms plisti. Kaip atpažinti ligas ir su jomis kovoti, pasakoja Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Sodininkystės ir daržininkystės instituto dr. Neringa Rasiukevičiūtė.
  • Ūkininkai sunerimę: sausros padariniai bus jaučiami ir kitąmet

    Tauragė („Tauragės žinios“). Nacionalinis krizių valdymo centras pakartotiniame posėdyje su Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijų, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ir Valstybinės miškų urėdijos ekspertais antradienį aptarė poreikį skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją dėl sausros. Pranešime ...
  • Aplankykime lysvę, užsukime į sodą ir pasigaminkime salotų!

    Termometro stulpeliui kylant aukštyn, lengvos vasariškos salotos ir pasotins, ir atgaivins. Jos tiks ir prie kasdienio, ir prie šventinio stalo. Šis patiekalas – tai ne tik ilgesingai valgomas salotos lapelis, laikantis dietų. Jis yra vienas kūrybiškiausių patiekalų, kaskart džiuginantis naujų skoniu. Dar...
  • Tarsi iš dangaus krintanti žvaigždelė

    Pasak daugiamečių gėlių kolekcininkės kuršėniškės Daivos Gasiūnienės, astrantijos džiugina žavia išvaiz­da, ilgu žydėjimu ir nereiklumu. Seniau jos pirmiausia vertintos kaip vaistiniai augalai, o šiandien žvaigždiškų žiedų karūnomis puošiami įvairaus stiliaus gėlynai. Jos lengvai tarpsta pavėsinguose...
  • Sausra. Ūkininkai skaičiuoja nuostolius

    Šiauliai („Šiaulių kraštas“). Beveik du mėnesiai Lietuvos kaimai ir miestai laukė lietaus. Laukuose išdžiūvusių pasėlių salos. Gyvuliams nėra žolės. Nuo sausros raitosi medžių lapai. Nuo ilgai užsitęsusių pavasarinių šalnų nesudygo daržovės. O sudygusios prašosi kasdienio laistymo. „Dar...
  • Rinkoje – nauji augalų apsaugos produktai

    Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (Augalininkystės tarnyba) šiais metais įregistravo 2 naujus augalų apsaugos produktus (AAP), skirtus mažais plotais auginamų augalų apsaugai ir kurių veikliosios medžiagos, geležies pirofosfato, dar nebuvo Lietuvos rinkoje prekiaujamuose AAP.
  • Kova prieš sausrą

    Šiaulių rajono Daugėlaičių kaime esantis Lino, Daivos ir Juliaus Šateikų daržininkystės ūkis šiemet augina 195 ha svogūnų, morkoms paskyrė 165 ha. Stingant kritulių iš dangaus, balandžio pabaigoje ūkyje pradėti laistyti iš sėklų pasėti svogūnai, o jau gegužę ūkininkai ištisą parą ėmė laistyti ir visus pl...
  • Pastarnokai iš daigų – gera išeitis

    Kaunietė Jolita Jonaitienė, pamėgusi pastarnokus, žino, kaip nelengva jų užsiauginti. Šiemet džiaugiasi radusi gerą išeitį – pati jų pasidaigino. Galbūt jus sudomins ir tai, kaip pašnekovė šias daržoves ruošia stalui.
  • Grėsmingai sparčiai artėja sausra

    Jos žingsnius jau pajuto ūkininkaujantieji – dėl drėgmės stokos vangiai auga žolė, vos vos iš žemės lenda ką tik pasėtos kultūros, nuolatinio laistymo reikalauja daržovės, o miškininkai prašo mažiau lankytis miškuose, nes didelis pavojus kilti gaisrams, kurių jau ir taip netrūksta. Meteorologai stichinę sausrą j...
  • Ar žinote, kokios spalvos morkos labiau tiktų jums?

    Nors lėtais žingsneliais, nors pamažu, bet didėja lietuvių susidomėjimas netradicinių spalvų ir formų morkomis. Kuo skirtinga jų biocheminė sudėtis, teiravomės mokslininkų. Jas auginti pabandę daržininkai kol kas iš džiaugsmo neploja, ypač tie, kurie mėgino jų pasiūlyti pirkėjams turgeliuose. Vis dėlto norintiems paįvairinti vaizdą ir sko...
  • Naudokimės pavasario dovanomis, kol galime!

    Sunku įsivaizduoti pavasarį be žalios spalvos. Taip pat ir be žalios žolės, žalių sprogstančių pumpurų, mažų žalių lapelių, būtent dabar atrodančių gaiviai ir traškiai. Šios dienos herojai – dilgėlės ir meškiniai česnakai – žali trumpo sezono veikėjai. Labai tikiuosi, kad šias idėjas pritaikysite ir savo v...
  • Žemaitiška virtuvė – sava ir kitokia

    Keliaudami po pasaulio virtuves, šįkart stabtelėkime Žemaitijoje. „Juk tai Lietu­va!?“ – tikriausiai nusistebėsite, bet tikras žemaitis jausis turįs autonomijos privi­legiją. Ir taip jau šimtmečius. Net šilkinė košė čia verdama kitaip... „Vaikystėje tai buvo populiarus patiekalas! Girdė...
  • Kulinarinė fantazija laužo stereotipus apie vegetarišką maistą

    Organizmai išsiilgo vitaminų, o mes vis dažniau dairomės į daržovių lentynas ar lysves, tad stabtelėkime vegetariškoje virtuvėje. Kad ir kur gyventume, šios mitybos taisyklės tos pačios. O kur dar žiema, kuri tikrai nėra dosni žaliavalgiams ir vegetarams – už lango nežaliuoja daržovės, vaismedžių ir vaiskrūmių š...
  • Daržininkai viliasi, kad jų nepasivys pienininkų likimas

    ŪP korespondentė Jolanta KAŽEMĖKAITYTĖ. – Dalis Lietuvos daržovių augintojų pernai labai nukentėjo dėl didelių elektros ir dujų kainų. Kai kurie skubėjo naująjį derlių parduoti iki metų pabaigos, kad nereikėtų elektros eikvoti jį tvarkant ir sandėliuojant likusią žiemą bei pavasarį. Dabar elektra atpigusi, tačiau galbūt vėl brangs.
  • Saldžiosios Velykos

    Velykų sekmadienis daugeliui asocijuojasi su mamos ar močiutės velykiniais pyragais, spalvingais margučiais, nuotaikinga puota, svečiais ir šiltomis pavasario dienomis. Nesvarstome dažyti kiaušinius ar ne, kepti velykinių pyragų ar ne, gaminti šventinių patiekalų ar, tiesiog žinome, kad atėjus laikui, šeima susės prie...
  • Vaisių ir daržovių bei pieno produktų vartojimo skatinimas: jau šešeri metai

    Nors tėvai vaikų mitybai skiria vis daugiau laiko ir dėmesio, ugdymo įstaigos taip pat nelieka nuošalyje. Mokyklų ir darželių bendruomenės tiki: tai vieta, kur taip pat formuojasi vaikų sveikos mitybos įpročiai. Stebuklingo ir greito būdo vaikus supažindinti su sveika mityba nėra, tik nuoseklus, kantrus darbas, kurio ėmėsi visi: ugdymo įs...
  • Darbus darže diktuoja gamta

    Joks žmogus taip tiksliai nesudėlios darbų kalendoriaus kaip gamta. Prieš sėdami ir sodindami, matuojame oro ir dirvožemio temperatūrą, vertiname dirvos drėgnumą, stebime, kaip elgiasi natūraliai augantys augalai. Kuo daugiau informacijos surenkame, tuo geresnio derliaus galime tikėtis. Todėl naudinga žinoti, kokiems pavasariniams augalam...
  • Sveikiau už medų

    Apie stebuklingą žiedadulkių poveikį parašyta ne viena knyga, o medicinoje jos tapo nepakeičiama priemone imunitetui stiprinti. Kodėl produktą, kurį žmogus savo poreikiams naudoja daugiau kaip 50 tūkstančių metų, verta naudoti ir šiandien, patirtimi dalijasi VDU Žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto docentas, patyręs bitinink...
  • Už nuopelnus kaimui ir miestui – garbės ženklas

    ŪP korespondentė Dalia KARPAVIČIENĖ. – Kelmės rajono savivaldybės taryba nusprendė Užvenčio seniūnijoje Girnikų kaime gyvenančiam ūkininkui Algimantui Vaupšui įteikti garbės ženklą „Už nuopelnus Kelmės rajonui“. Tokio įvertinimo ūkininkas nusipelnė už verslo ir kaimo plėtrą, teikiamą paramą skatinant kultūros, sporto, &s...