Ashburn +2,8 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 26 Vas 2024
Ashburn +2,8 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 26 Vas 2024

Paieškos rezultatai


  • Daržovių augintojų pinigai į balą

    Širvintų rajone Antanaičių kaime įsikūrusio Artūro Mučinio ir jo tėvų ūkio užaugintų daržovių laukia mokyklos, vaikų darželiai, ligoninės, kavinės, tačiau ūkininkai ne vieną šių įstaigų vadovą turės nuvilti. Liūtys jau pasiglemžė dalį derliaus. Mums atvykus, darbininkai rūšiavo bulves, svogūnus, didžiulėse dėžėse viens prie kito laukdami valgyto...
  • Daržuose karaliauja žalumynai

    „Man labai patinka auginti, kas dieną eiti į šiltnamį ir matyti, kaip kalasi daigeliai. Širdis dainuoja žiūrint į žalią – ne pilką spalvą“, – sako Jovilė Kuzmickaitė. „Radome savo nišą – turime savitą veidą“, – pasididžiavimo, kad gana greitai pasisekė užkariauti rinką, neslepia jauni ūkininkai Jovilė Kuzmickaitė ir jos gyvenimo draugas Eivy...
  • „Jei neturite tėviškės, ją sukurkite!“

    M. Račkaitienė Kauno rajono rudens šventėje, kai buvo pagerbta už gražiausią sodybą. „Reikia gyventi taip, kad širdyje būtų ramu ir ji norėtų dainuoti“, – šypsosi Marija Račkaitienė, paklausta, kodėl ji savo sodybą Braziūkų kaime, Zapyškio seniūnijoje, Kauno rajone, pavadino „Meilės erdve“. Suprask: čia gyvendama, moteris jaučiasi laiminga, ...
  • Iš nekultų varpų byra žemdirbių ašaros

    Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras prie Žemės ūkio ministerijos tik spalio pradžioje paskelbė informaciją, jog dėl liūčių patyrę žalą visos šalies žemdirbiai turi kreiptis į savo savivaldybes ir pateikti informaciją apie žuvusius pasėlių plotus. Tai padaryti nurodyta iki lapkričio 1-osios. Atrodo, kad pasiūlymas paskelbtas pavėluota...
  • Nuostolius kompensuos mažesniais mokesčiais?

    Iki 2020 m. pabaigos Lietuvoje turėtų galioti lengvatinis 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas vietos ūkininkų išaugintiems vaisiams, uogoms ir daržovėms. Tokios įstatymo pataisos, bandant pa­dėti nuo gausaus lietaus nukentėjusiems žem­­dirbiams, neseniai įregistruotos Seimo kan­­ce­liarijoje. Tačiau ekspertai abejoja, ar bus priimta...
  • Vilkaviškio krašto žemdirbiai metais nesidžiaugia

    Nenukasti R. Jurevičiaus bulvių laukai. Šie metai Lietuvos žemdirbiams nebuvo itin dosnūs – nuo žemės ūkį nusiaubusių liūčių Lietuvoje nukentėjo šimtai ūkininkų. Ne veltui šalyje buvo paskelbta ekstremalioji padėtis, o patirtus nuostolius žemdirbiai skaičiuoja tūkstančiais eurų. Dėl įmirkusių laukų dalis derliaus taip ir liko nenuimta. Optimi...
  • Valdžia ūkininkų žaizdą barsto druska

    Lietuvos žemdirbiai visada nurodo dvi priežastis, trukdančias jiems sėkmingai varžytis su Vakarų Europos ūkininkais – ne procentais, bet kartais mažesnės europinės tiesioginės išmokos ir vienas iš didžiausių Europos Sąjungoje (ES) lietuviškas pridėtinės vertės mokestis (PVM) pagrindiniams maisto produktams. Dėl tiesioginių išmokų nepapurkštausi ...
  • Lietuviškos daržovės sandėliuose tirpsta greičiau nei sniegas laukuose

    Praėjusių metų sausros padarinius jau anksčiau pajuto daržininkai, o visai netrukus pajus ir vartotojai. Prekinių ūkių šeimininkai tikina, kad daržovių atsargos jų saugyklose sparčiai tirpsta, o pavasaris prekyvietėse gali prasidėti jau be lietuviškų bulvių ir svogūnų. Bulvės keliavo net į Olandiją Bulves ir burokėlius auginantis Šakių r. d...
  • Pankolis – daugiau negu vaistas

        Mūsų šalyje žalumyninių daržovių paklausa sparčiai auga. Ir prekybos centruose galima rasti įvairių prieskoninių daržovių, taip pat ir pankolių. Deja, jų, dvelkiančių anyžiais ir krapais, daugelis nepažįsta.    Nijolė MAROČKIENĖ LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto ...
  • Ištuštės kaimai – nebus ir lietuviškų daržovių

    Neseniai „Maxima“ ir Lietuvos daržovių augintojų asociacija (LDAA) pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kurios tikslas – gausinti šiame prekybos tinkle parduodamų lietuviškų daržovių kiekius ir asortimentą. Kaip „Maxima“ konkrečiai sieks šio tikslo? Ar šalies daržininkai augins daugiau daržovių ir plės jų asortimentą – ar pasinaudos galimybe daug...
  • Daržovių augintojai pasigenda didesnės paramos

    Daržovių nuėmimo sezonas baigiasi, derlius nukeliavo į saugyklas, rūsius. Ir nors Lietuvos daržovių sektorius pamažu auga, tačiau proveržio, kurio tikimasi kone dešimtmetį, kaip nėra, taip nėra. Daržovių ūkių plėtrą stabdo paramos investicijoms trūkumas, mažas paramos projektų praeinamumas. Nori skirtingų atrankos kriterijų Lietuvoje šiemet de...
  • Ne viskas sveika, kas ekologiškai piešiama

    Visuomenės nuomonės tyrimų duomenimis, 58 proc. lietuvių pirkėjų nesupranta, ką reiškia ant maisto pakuočių pavaizduotas žalias lapelis, ir tiki, kad ekologiškuose produktuose nėra jokių maisto priedų. Ar ekologišku vadinamas maistas, už kurį brangiau mokame prekybos centruose ir turguose, tikrai yra ir sveikas? Ar valstybės institucijos nuodugn...
  • Kopūstų vartotojams pavasariop gali ir pritrūkti

    Pastaruosius keletą metų Lietuvoje auginamų baltagūžių kopūstų plotai vis mažėjo, galiausiai rinkoje pradėjo trūkti šių daržovių. Tik šiais metais prekiniams ūkiams sureagavus į paklausą, padėtis stabilizavosi. Daržininkai jau baigia imti kopūstų derlių, tačiau džiaugsmo mažai – dėl sausrų dalis kopūstų pražuvo, ir derlius šiemet itin prastas.  ...
  • Gimtinės trauka jauną šeimą iš sostinės sugrąžino į Žemaitiją

    Keturis vaikučius auginanti jauna Jūratės ir Ramūno Šiaudvyčių šeima didžiausia laime vadina sugrįžimą gyventi iš Vilniaus į Mažeikių rajono Asteikių kaimą. Čia gyvenimas pulsuoja ramiu ir smagiu ritmu, visi sveiki ir šypsosi, namuose – santarvė, kvepia mamos kepta ruginė duona, vieni kitiems sako tikrus ir gražius žodžius, vieni kitų laukia po ...
  • Sėjomaina kol kas palikta ūkininko sąžinei

    Apie sėjomainos naudą žino kiekvienas ūkininkas, tačiau, vaikydamasis greito pelno, kartais dažnas į ją numoja ranka. Geriausiu atveju pamečiui javus keičia rapsais, tokia pseudosėjomaina alindami žemę. Apie ankštinius, kurie duotų dirvai daugiausia naudos, dažniausiai pamirštama, juolab kad ir valstybė sėjomainos neskatina – ankštinės kultūros ...
  • Turguose mažiau žmonių, bet ne produktų

    Turgūs, ypač tokie, kuriuose prekiaujama maisto produktais, visada buvo visuomenės barometras. Ir seniau, ir dabar jie atspindi, kaip šalies žmonės gyvena. Kadangi pastaraisiais metais didžiumos Lietuvos maisto turgaviečių pagrindiniais klientais tapo pensinio amžiaus žmonės, suprantama, kodėl jos šiuo metu pustuštės. Senjorai, suvokdami, jog ko...
  • Nuplautų daržovių vanduo pavojingas laukams?

    Visų išteklių tausojimas yra bendra Europos Sąjungos šalių kryptis. Vis daugiau propaguojamas ir pakartotinis vandens naudojimas. Nors Lietuvoje daržovių augintojai yra baudžiami, jei laukus laisto vandeniu, kuriuo plovė daržoves. Aplinkosaugininkai tokį vandenį traktuoja kaip pavojingą atlieką, o ūkininkai stebisi, kaip gali vanduo, kuriuo buvo...
  • Daržininkų derlių lemia orai, jo realizavimą – pandemija

    Šiemet dauguma daržovių augintojų neatsidžiaugia regėdami gražiai užaugusių daržovių plotus, tik baiminasi, kad, subjurus orams, kur kas kukliau gali atrodyti jų saugyklos. Be to, kas sukaupta, reikia realizuoti, o tai gali būti naujas iššūkis, grasinantis nuostoliais. Vieniems pasisekė, kiti – nusivylę „Derlius geras, bet nelabai kam jo reiki...
  • Kantrybės netekę daržininkai kyla prieš neprekinius ūkius

    Lietuvos daržovių augintojų asociacija (LDAA) siekia, kad 2021 metais iš valstybės remiamų ūkių būtų išbraukti tokių, jų požiūriu, neprekinių daržovių, kaip moliūgai, krapai ir juodieji bei baltieji ridikai, augintojai. Vien šiemet tokių daržovių plotų buvo deklaruota keleriopai daugiau negu praėjusiais metais. Pasiglemžia paramą iš kitų Žemės...
  • Morkos Šateikų ūkyje laistomos ir rudenį

    Šiaulių rajono Daugėlaičių kaime, už poros kilometrų nuo Kryžių kalno, žaliuoja didžiulės morkų plantacijos. Tai – ūkininko Lino Šateikos ir jo sūnaus Juliaus daržininkystės ūkiai. Jie augina 150 ha morkų ir tiek pat svogūnų. Per sezoną jų valdose dirba 90 darbininkų. Pats darbymetis Julius Šateika. Jaunasis ūkininkas, dviejų ūkių agro...
  • Išvirsiu tau uogienę... iš moliūgų!

    Elžbieta Monkevič: „Tai nuostabi dovana – juk stiklainis naminės uogienės yra ne tik skanėstas, bet ir padovanotas laikas.“ Ar labai gąsdina kvietimas paragauti burokėlių... ne, ne salotų, o uogienės?! Gal reikėtų sakyti burokienės? Gal pasivaišinkite moliūgų ar baklažanų uogiene? Vieniems tai skamba keistai, o kiti jau išbandė ir net tapo d...
  • Lęšiai su pievagrybiais ir morkomis

    200 g žaliųjų lęšių 1–2 šviežios morkos 1–2 svogūnai 2–4 skiltelės česnako (nebūtina) 50–100 g pievagrybių 2 šaukštai citrinų sulčių (nebūtina) 4–6 šaukštai natūralaus jogurto, pvz., graikiško (nebūtina) 2–4 šaukštai aliejaus žiupsnis druskos ir pipirų Žaliuosius lęšius užmerkite vandenyje, palikite mirkti per nakt...
  • Avinžirnių ir morkų salotos

    2–3 morkos 1–1½ stiklinės virtų avinžirnių svogūnų laiškų 1 saujelė granatų sėklų 1 saujelė sezamų sėklų 2–3 šaukštai apelsinų sulčių 1 šaukštas sėmenų aliejaus 1 šaukštas medaus maltos aitriosios paprikos druskos mėtų papuošti Morkas supjaustykite plonais šiaudeliais. Svogūnų laiškus susmulkinkite...
  • Džiovintos gėlės – antram gyvenimui prikelti augalai

    Įdomiai atrodo džiovinti jurginų žiedai. „Gėlės sustiprina emocijas, suteikia jėgų ir įkvėpimo, namuose įneša gyvumo ir tikrumo – to daugeliui šiais laikais labai trūksta, –  sako sezoninių gėlių augintoja Angelina KURAUSKIENĖ.  – Kai ateina šaltasis metų laikas ir lauke sumažėja darbų, dažnai prisimename sausažiedes ir džiovintas gėles.“ Rūt...
  • Verpstinas – amerikietiškasis žemės obuolys

    „Traškūs kaip morkos, sultingi kaip arbūzai, gaivūs kaip melionai“, – taip valgomuosius verpstinus apibūdina vilnietė Edita Mačiulaitienė, šias dar naujoviškas daržoves auginanti Molėtų krašte. Verpstinų šakniagumbiai ne tik sultingi ir saldoki, bet ir maistingi, naudingi sveikatai, iš jų lapų verdama švelnaus skonio arbata. Šią amerikietišką da...
  • Raugintos daržovės: seni receptai ir nauji deriniai

                      Traškios, gražios spalvos ir puikaus skonio raugintos daržovės ne tik malonumas gomuriui, bet ir vitaminų bei gerųjų bakterijų bomba organizmui. Daugiau nei du dešimtmečius daržoves auginantys pagyniečiai Dalia ir Edvardas Abukauskai iš Kauno r. pataria n...
  • Vištienos karis

    • 400 g vištienos krūtinėlės • 1 paprikos • 1 svogūno • 1 morkos • 100–150 g plikytų ryžių (nepervirti, naudojami birūs) • kario mėsai arba daržovėms • kokosų pieno indelio • kardamono • ciberžolės • muskato • juodųjų pipirų Kol verda ryžiai, nedidelėmis juostelėmis arba kubeliais supjaustykite vištienos krūtinėlę. Kepkite ant aliejau...
  • Ūkininkai iš kaimo siunčia ne tik linkėjimus

    Per pandemiją padidėjo smulkiųjų ūkininkų užaugintų ir pagamintų maisto produktų paklausa. Tai rodo ne tik į vartotojų namus pagal užsakymus pristatoma tokių produktų gausa ir įvairovė. Smulkiųjų ūkininkų produkcijos padaugėjo ir kai kurių didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse. Nori natūralaus maisto „Vis daugiau žmonių suvokia, kad vietinis n...
  • Ekologiškai ūkininkaujant, deja, ne viskas ekologiška

    „Norint ekologiškai ūkininkauti, reikia išsigryninti – pamiršti apgavystę ir godumą“, – sako ūkininkė, agronomė, buvusi pedagogė Elena Grajauskienė iš Alantos, Molėtų r. Ji ekologinį ūkininkavimą tapatina su sąžine ir nesavanaudiška tarnyste žmonėms. Situacija nestebina Elena Grajauskienė su vyru Stanislovu 30 a sklype visko šeimos poreik...
  • Ką byloja žiedinių kopūstų spalvos?

    Gražuoliai žiediniai kopūstai turi ne tik organizmui naudingų vitaminų, bet ir mūsų stalą papildo neįprastomis spalvomis. Šių daržovių savybėmis besidominčios specialistės dr. Audronė Žebrauskienė ir Agnė Venckutė ragina nebijoti ir išbandyti naujus purpurinių, rožinių, oranžinių ar žalių žiedinių kopūstų skonius. Dr. Audronė ŽEBRAUSKIENĖ VDU ...
  • Kai ūkininkavimas sutampa su hobiu, viskas sekasi gerai

    Jau antras dešimtmetis nedideliame Aušros ir Manto Andrijauskų šeimos ūkyje auginamos įvairios daržovės ir obuoliai. Jauna šeima vos spėja suktis nesibaigiančių darbų sūkuryje, tačiau nesiskundžia. „Mėgstamas darbas nėra sunki našta, tai gyvenimo būdas“, – tikino ūkininkė. Pasirinko ūkininkės kelią Aušrai Andrijauskienei ūkininkavimas ne ...
  • Klimato kaita neužgožia ūkininkavimo aistros

    Biržų rajono daržininkas Joris Armonas savarankiškai ūkininkauja tik antrus metus. Mėgstamą darbą žemės ūkyje jis prilygina dovanai, perduodamai iš kartos į kartą. Tad įgijęs agronomo specialybę jis nedvejojo, kuriuo keliu eiti. Žinias suderino su įgūdžiais Ugnė ir Joris Armonai su dukryte Ieva. Jorio tėvas Kęstutis – augalininkystės ūki...
  • Charčio striuba

    Gerai žinomas Sakartvelo virtuvės patiekalas. Produktų kiekiai nenurodyti, proporcijos – iš akies. • jautienos (gali būti šonkauliukai), • pomidorų savo sultyse, • pomidorų pastos, • ryžių, • svogūnų, • paprikų, • morkų, • slyvų (būtinai!), • graikinių riešutų, • česnako, lauro lapų, baziliko, kartvelų prieskonių „Chmeli suneli“ ar pan...
  • Antys gelbsti nuo šliužų ir vabalų

    Jauki muskusinė antis Dalios glėbyje. Akademijos (Kėdainių r.) gyventoja Dalia Kulikauskienė kelerius metus atkakliai kovojo su šliužais, išbandė įvairias priemones, bet netekusi kantrybės pavasarį įsigijo ančiukų. Juos paauginusi jau vasarą džiaugėsi, kad viltys pranoko lūkesčius: šliužų ir kolorado vabalų jos kieme, kur dar pernai knibždėt...
  • Pradinuko priešpiečių dėžutė: kas joje?

    „Ramiems pusryčiams pasiruošti reikia iš vakaro“, – įsitikinusi Skaidra Kordušienė. Mokslo metai – tai nauji arba seniai nematyti draugai, naujos viltys, žinios, tobulėjimas. Kad mokslai sektųsi, mamos ir močiutės rūpinasi, jog mažyliai nepraalktų – juk sakoma, kad maistas veikia moksleivio savijautą, gebėjimą įsisavinti žinias ir net elgesį...
  • Kaip gulėjo darže, taip paverskite ir sandėliuke

    Giedrė ir Gintautas Stravinskai, ketverius metus šeimininkaujantys protėvių sodyboje Karūnavoje (Kėdainių r.), be moliūgų savo daržo, šeimos stalo ir namų dekoracijų neįsivaizduoja. Šių daržovių skoniui neatsispiria net namų sargė Mėta ­– ji pirmoji užuodžia tarkuojamas daržoves ir kepamus blynelius. Kokiam patiekalui ar gardėsiui kokia moliūgo ...
  • Sėjomainos ABC

    Artėjant naujam sezonui, prasideda planavimo darbai, ką ir kur sėsite, kaip atrodys daržas. Jeigu norite sulaukti geresnio derliaus ir kokybiškesnių daržovių, turėtumėte prisiminti keletą dalykų apie sėjomainą ir daržovių kaimynystę. Dr. Danguolė JUŠKEVIČIENĖ LAMMC SDI Daržo augalų selekcijos ir technologijų skyriaus mokslo darbuotoja II...
  • Gerų žinių vartotojams nėra – brangsta visi maisto produktai

    Praėjusių metų paskutinį ketvirtį Lietuvoje, kaip ir Europos Sąjungoje bei pasaulyje, daugelio kasdienio vartojimo maisto produktų kainos augo. Mažiausiai kito tik mėsos ir kiaušinių kainos. Pasak Žemės ūkio ministerijos analitikų, prognozuoti, kokio masto pasikeitimai ateityje laukia mūsų vartotojų, sudėtinga, bet tendencijos nėra palankios. P...
  • Trumposios grandinės – prieš masinę gamybą

    Nykstant smulkiųjų agrarinės produkcijos augintojų sektoriui, masinę žemės ūkio produktų, maisto gamybą perima stambusis verslas. Nuo vieno ar kelių asmenų valios ir norų gali priklausyti visos šalies gyventojų maitinimosi kokybė, sveikata ir net gyvenimo trukmė. Vis mažiau vietos lieka tiesioginiams  ūkininkų ir pirkėjų  ekonominiams santykiams...
  • Sėjo rugsėjį – užderėjo lapkritį

    Lauros Janutės iš Vilkijos daržas vazonuose ir ant palangės gali nustebinti ne tik daržovių derliaus įvairove, bet ir keistenybėmis. Pomidorus ji sėjo rugsėjį, o šie derėjo lapkritį ir gruodį. Jeigu ne dovana vaikui, margos vazonų ir lovelių dėlionės Janučių kieme nebūtų. Tad apie visus netikėtumus – iš eilės. Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ Vazona...
  • Saldžios morkytės vaikam

    Ne dažnas vaikas mėgsta daržoves, nors jos – pats geriausias vitaminų šaltinis. Per lysvę eidamas nusiskins pomidorą ar agurką, retas susivilios morka. Tačiau dr. Ingė Auželienė ragina tėvelius nenuleisti rankų ir paieškoti veislių, kurių skonio savybės patrauks mažylius. Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijos docentė pataria, kaip parink...
  • Lietuviškų daržo gėrybių nepritrūks

    Daržininkai jau ruošiasi naujam sezonui, atsakingai planuoja darbus tikėdamiesi, kad derlius nenuvils nei jų, nei pirkėjų. Vis dėlto prognozuojama, kad visų išaugintų gėrybių kainos bus gerokai aukštesnės nei praėjusiais metais. Pastaraisiais metais daržovių plotai mūsų šalyje mažėjo, 2021 m. bendras deklaruotas plotas siekė 6 tūkst. ha. Labiaus...
  • Pastarnokų derlių kasė iš po sniego

    Eglės Valuckaitės-Stašauskienės, suvalkietės zanavykės ūkininkės iš Saviečių (Kėdainių r.), šeima dar vasarį iš po sniego kasė pastarnokus, kurie skoniu ir sultingumu nenusileido rudens derliui – buvo, anot jos, gal net skanesni. Kaip kilo toks sumanymas ir kaip pavyko? Kas augina, žino, kad pastarnokai yra viena iš sunkiau dygstančių daržovių. ...
  • Spalvotos morkos – nauji skoniai

    Kaišiadorių rajone, Kruonio seniūnijoje, įsigytoje sodyboje jau penktą sezoną šeimininkauja Aistė ir Edmundas Leonaičiai, įkūrę „Laimingų daržovių ūkį“. Jame puikuojasi daugybė spalvotų morkų, pomidorų, bulvių ir burokėlių. Šįkart stabtelėkime prie morkų lysvių: kokių naujų veislių pavyko užauginti ir kaip jų skonį keičia spalvos? Jolanta TAMAŠ...
  • Batatai skaniausi... žali?!

    Retųjų daržovių augintoja Vilma Rakauskaitė-Žukienė, gyvenanti Bartkūnų kaime (Panevėžio r.), pastaraisiais metais savo ūkio lysves papildė valgomaisiais batatais, vadinamosiomis saldžiosiomis bulvėmis. Visa jos šeima batatus valgo tik žalius, nors internete siūloma keptų ar kitaip apdorotų jų receptų. Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ Vietoje morkų Li...
  • Ar pamėgsime itališkas pupeles?

    Kad lietuviai augintojai nebijo eksperimentuoti ir bando jau itališkas margaraštes Borlotti pupeles su kaštonų ar riešutų prieskoniu, parodė praėjusių metų derliaus kraitė. Nenuostabu – karštėjant ir sausėjant vasaroms, į mūsų daržus atkeliauja ne tik arbūzai ir melionai... Pradedame dairytis į pietietiškas pupelių rūšis ir veisles. Jolanta TAM...
  • Plaukia svogūnai ir morkos

    Šiaulių rajono Daugėlaičių kaime, kuris yra netoli Kryžių kalno, auga 150 ha morkų ir svogūnų. Tai – Lino, Daivos ir Juliaus Šateikų daržininkystės ūkio plantacijos. Morkų ir svogūnų plantacijose tyvuliuoja vanduo. Didelio daržininkystės ūkio jaunasis agronomas J. Šateika parodė vandeniu apsemtas morkas ir svogūnus. Laukuose ištisai tyvul...
  • Biurokratinė našta glumina ūkininkus

    Jolita ŽURAUSKIENĖ ŪP korespondentė Kauno rajone daug darbščių, sėkmingai dirbančių ūkininkų, kurių patirtis verta dėmesio. Tačiau „Ūkininko patarėjo“ žvilgsnis užkliuvo už „Metų ūkis 2021“ antros vietos nugalėtojų šeimos ūkio, kurio įkūrėjas Algimantas Pėstininkas Plungėje dalijamų nominacijų jau nebeatsiėmė. „Šis apdovanojimas įgijo vi...
  • Saulė lėkštėje

    Jeigu iš aukštai pažvelgtumėte į moliūgų lauką, pamatytumėte daugybę oranžinių saulučių. Parsinešus šią daržovę į virtuvę, darosi jaukiau, šilčiau, žaismingiau. Jei paklausčiau Jūsų, koks patiekalas pirmiausia ateina į galvą išgirdus žodį „moliūgas“, neabejoju, kad daugelis atsakytumėte: „Moliūgų sriuba.“ Tad nuo jos ir pradėkime. Elžbiet...
  • Gyvenimo be kaimo neįsivaizduoja

    Undinės Tumavičiūtės šeimos ūkis – Spartų ir Šlavantų kaimuose, Veisiejų seniūnijoje, Lazdijų rajone.  Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje ji įgijo želdynų dizaino specialybę, dabar studijuoja sodininkystę ir rūpinasi ūkiu.  „Kaimas mane traukia“, – sako jauna mergina. Derliumi patenkinta Undinė Tumavičiūtė: „Kaimas mane traukia....