Columbus +21,9 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 13 Geg 2024
Columbus +21,9 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 13 Geg 2024

Paieškos rezultatai


  • Vištiena nekasdienškai

    Kai skonio receptoriai ar skrandis sako STOP ant grilio keptai mėsai, verta prisiminti švelnius vištienos patiekalus ir sultinius. O kad skoniai būtų įdomesni, pasidairykime kitokių receptų!
  • Vasarą dengtos lysvės – apsauga nuo paukščių ir žvėrių

    Silvija Lukauskienė, gyvenanti Jungtinėje Karalystėje, šiandien nesigaili rizikavusi viską pasėti anksčiau nei įprasta tame krašte. O svarbiausia – uždengusi daugumą daržovių tinkleliais – šitaip jos buvo apsaugotos nuo žvėrių ir paukščių.
  • Kaip apsaugoti morkas, svogūnus ir kopūstus nuo ligų?

    Morkas, kopūstus ir svogūnus labai svarbu apsaugoti nuo ligų. Reikėtų atkreipti dėmesį į meteorologines sąlygas, įvertinti, ar jos palankios ligoms plisti. Kaip atpažinti ligas ir su jomis kovoti, pasakoja Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Sodininkystės ir daržininkystės instituto dr. Neringa Rasiukevičiūtė.
  • Ūkininkai sunerimę: sausros padariniai bus jaučiami ir kitąmet

    Tauragė („Tauragės žinios“). Nacionalinis krizių valdymo centras pakartotiniame posėdyje su Žemės ūkio ir Aplinkos ministerijų, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento ir Valstybinės miškų urėdijos ekspertais antradienį aptarė poreikį skelbti valstybės lygio ekstremalią situaciją dėl sausros. Pranešime ...
  • Aplankykime lysvę, užsukime į sodą ir pasigaminkime salotų!

    Termometro stulpeliui kylant aukštyn, lengvos vasariškos salotos ir pasotins, ir atgaivins. Jos tiks ir prie kasdienio, ir prie šventinio stalo. Šis patiekalas – tai ne tik ilgesingai valgomas salotos lapelis, laikantis dietų. Jis yra vienas kūrybiškiausių patiekalų, kaskart džiuginantis naujų skoniu. Dar...
  • Tarsi iš dangaus krintanti žvaigždelė

    Pasak daugiamečių gėlių kolekcininkės kuršėniškės Daivos Gasiūnienės, astrantijos džiugina žavia išvaiz­da, ilgu žydėjimu ir nereiklumu. Seniau jos pirmiausia vertintos kaip vaistiniai augalai, o šiandien žvaigždiškų žiedų karūnomis puošiami įvairaus stiliaus gėlynai. Jos lengvai tarpsta pavėsinguose...
  • Sausra. Ūkininkai skaičiuoja nuostolius

    Šiauliai („Šiaulių kraštas“). Beveik du mėnesiai Lietuvos kaimai ir miestai laukė lietaus. Laukuose išdžiūvusių pasėlių salos. Gyvuliams nėra žolės. Nuo sausros raitosi medžių lapai. Nuo ilgai užsitęsusių pavasarinių šalnų nesudygo daržovės. O sudygusios prašosi kasdienio laistymo. „Dar...
  • Rinkoje – nauji augalų apsaugos produktai

    Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (Augalininkystės tarnyba) šiais metais įregistravo 2 naujus augalų apsaugos produktus (AAP), skirtus mažais plotais auginamų augalų apsaugai ir kurių veikliosios medžiagos, geležies pirofosfato, dar nebuvo Lietuvos rinkoje prekiaujamuose AAP.
  • Kova prieš sausrą

    Šiaulių rajono Daugėlaičių kaime esantis Lino, Daivos ir Juliaus Šateikų daržininkystės ūkis šiemet augina 195 ha svogūnų, morkoms paskyrė 165 ha. Stingant kritulių iš dangaus, balandžio pabaigoje ūkyje pradėti laistyti iš sėklų pasėti svogūnai, o jau gegužę ūkininkai ištisą parą ėmė laistyti ir visus pl...
  • Pastarnokai iš daigų – gera išeitis

    Kaunietė Jolita Jonaitienė, pamėgusi pastarnokus, žino, kaip nelengva jų užsiauginti. Šiemet džiaugiasi radusi gerą išeitį – pati jų pasidaigino. Galbūt jus sudomins ir tai, kaip pašnekovė šias daržoves ruošia stalui.
  • Grėsmingai sparčiai artėja sausra

    Jos žingsnius jau pajuto ūkininkaujantieji – dėl drėgmės stokos vangiai auga žolė, vos vos iš žemės lenda ką tik pasėtos kultūros, nuolatinio laistymo reikalauja daržovės, o miškininkai prašo mažiau lankytis miškuose, nes didelis pavojus kilti gaisrams, kurių jau ir taip netrūksta. Meteorologai stichinę sausrą j...
  • Ar žinote, kokios spalvos morkos labiau tiktų jums?

    Nors lėtais žingsneliais, nors pamažu, bet didėja lietuvių susidomėjimas netradicinių spalvų ir formų morkomis. Kuo skirtinga jų biocheminė sudėtis, teiravomės mokslininkų. Jas auginti pabandę daržininkai kol kas iš džiaugsmo neploja, ypač tie, kurie mėgino jų pasiūlyti pirkėjams turgeliuose. Vis dėlto norintiems paįvairinti vaizdą ir sko...
  • Naudokimės pavasario dovanomis, kol galime!

    Sunku įsivaizduoti pavasarį be žalios spalvos. Taip pat ir be žalios žolės, žalių sprogstančių pumpurų, mažų žalių lapelių, būtent dabar atrodančių gaiviai ir traškiai. Šios dienos herojai – dilgėlės ir meškiniai česnakai – žali trumpo sezono veikėjai. Labai tikiuosi, kad šias idėjas pritaikysite ir savo v...
  • Žemaitiška virtuvė – sava ir kitokia

    Keliaudami po pasaulio virtuves, šįkart stabtelėkime Žemaitijoje. „Juk tai Lietu­va!?“ – tikriausiai nusistebėsite, bet tikras žemaitis jausis turįs autonomijos privi­legiją. Ir taip jau šimtmečius. Net šilkinė košė čia verdama kitaip... „Vaikystėje tai buvo populiarus patiekalas! Girdė...
  • Kulinarinė fantazija laužo stereotipus apie vegetarišką maistą

    Organizmai išsiilgo vitaminų, o mes vis dažniau dairomės į daržovių lentynas ar lysves, tad stabtelėkime vegetariškoje virtuvėje. Kad ir kur gyventume, šios mitybos taisyklės tos pačios. O kur dar žiema, kuri tikrai nėra dosni žaliavalgiams ir vegetarams – už lango nežaliuoja daržovės, vaismedžių ir vaiskrūmių š...
  • Daržininkai viliasi, kad jų nepasivys pienininkų likimas

    ŪP korespondentė Jolanta KAŽEMĖKAITYTĖ. – Dalis Lietuvos daržovių augintojų pernai labai nukentėjo dėl didelių elektros ir dujų kainų. Kai kurie skubėjo naująjį derlių parduoti iki metų pabaigos, kad nereikėtų elektros eikvoti jį tvarkant ir sandėliuojant likusią žiemą bei pavasarį. Dabar elektra atpigusi, tačiau galbūt vėl brangs.
  • Saldžiosios Velykos

    Velykų sekmadienis daugeliui asocijuojasi su mamos ar močiutės velykiniais pyragais, spalvingais margučiais, nuotaikinga puota, svečiais ir šiltomis pavasario dienomis. Nesvarstome dažyti kiaušinius ar ne, kepti velykinių pyragų ar ne, gaminti šventinių patiekalų ar, tiesiog žinome, kad atėjus laikui, šeima susės prie...
  • Vaisių ir daržovių bei pieno produktų vartojimo skatinimas: jau šešeri metai

    Nors tėvai vaikų mitybai skiria vis daugiau laiko ir dėmesio, ugdymo įstaigos taip pat nelieka nuošalyje. Mokyklų ir darželių bendruomenės tiki: tai vieta, kur taip pat formuojasi vaikų sveikos mitybos įpročiai. Stebuklingo ir greito būdo vaikus supažindinti su sveika mityba nėra, tik nuoseklus, kantrus darbas, kurio ėmėsi visi: ugdymo įs...
  • Darbus darže diktuoja gamta

    Joks žmogus taip tiksliai nesudėlios darbų kalendoriaus kaip gamta. Prieš sėdami ir sodindami, matuojame oro ir dirvožemio temperatūrą, vertiname dirvos drėgnumą, stebime, kaip elgiasi natūraliai augantys augalai. Kuo daugiau informacijos surenkame, tuo geresnio derliaus galime tikėtis. Todėl naudinga žinoti, kokiems pavasariniams augalam...
  • Sveikiau už medų

    Apie stebuklingą žiedadulkių poveikį parašyta ne viena knyga, o medicinoje jos tapo nepakeičiama priemone imunitetui stiprinti. Kodėl produktą, kurį žmogus savo poreikiams naudoja daugiau kaip 50 tūkstančių metų, verta naudoti ir šiandien, patirtimi dalijasi VDU Žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto docentas, patyręs bitinink...
  • Už nuopelnus kaimui ir miestui – garbės ženklas

    ŪP korespondentė Dalia KARPAVIČIENĖ. – Kelmės rajono savivaldybės taryba nusprendė Užvenčio seniūnijoje Girnikų kaime gyvenančiam ūkininkui Algimantui Vaupšui įteikti garbės ženklą „Už nuopelnus Kelmės rajonui“. Tokio įvertinimo ūkininkas nusipelnė už verslo ir kaimo plėtrą, teikiamą paramą skatinant kultūros, sporto, &s...
  • Geriausi daržovių kaimynai

    Tema nėra nauja, bet ne prošal prisiminti, kad kai kurie augalai kitų draugijos nepakenčia arba, atvirkščiai, kaip tik mėgsta. Specifiniai junginiai – fitoncidai gali teigiamai veikti greta augančius augalus: reguliuoti jų sėklų dygimą, daigų vystymąsi, atbaidyti kenkėjus ir padėti apsisaugoti nuo ligų. Taigi, artėj...
  • Sveikas ir skanus, bet to – neužtenka

    ŪP korespondentė Jolanta KAŽEMĖKAITYTĖ. – Kai kurie Lietuvos pieno ūkiai atsidūrė ties išnykimo riba. Ar prie jos neartėja ir kiti natūraliai užaugintus ir pagamintus maisto produktus parduodantieji tiesiai vartotojams? Tokių ūkių savininkai neslepia – pirkėjų vis mažėja.
  • Studentiškoje virtuvėje ne tik bulvės ir makaronai

    Apie studentišką virtuvę sklando legendos, apie jos šedevrus ar ten įvykusius nuotykius kalbama prisimenant linksmus jaunystės metus. Kažkada buvo įprasta matyti sovietinių laikų studentą, iš autobuso išlipantį su dviem sunkiais krepšiais kaimiškų bulvių, morkų, mamos iškeptų kotletų ar susuktų ba...
  • Lietuvoje daržovės deficitu netapo

    ŪP korespondentė Rita KRUŠINSKAITĖ. – Kol Europa įvairiais būdais bando išspręsti šviežių daržovių trūkumą, Lietuvos pirkėjai parduotuvėse ir turgavietėse jų gali nusipirkti be apribojimų, nors ir gerokai brangesnių. „Neabejoju, kad daržovių kainos iki naujo derliaus kils, bet didinti jų auginimo plotų dėl p...
  • Pomidorai vazonuose – vietoj gėlyno

    Alytiškė Sandra ŠIMKEVIČĖ jau senokai augina retų veislių pomidorus vazonuose. Moteris juokauja, kad jie pakeitė kiemo gėlynus, bet iš tiesų ši istorija prasidėjo visai rimtai, o augintojos išradingumas leido sukurti žaismingą ir spalvingą į saulę besistiebiančių, svyrančių ar kaskadomis krintančių krūmelių ir ...
  • Pastarnokų derlių kasė iš po sniego

    Eglės VALUCKAITĖS-STAŠAUSKIENĖS, suvalkietės zanavykės ūkininkės iš Saviečių (Kėdainių r.), šeima pernai vasarį iš po sniego kasė pastarnokus, kurie skoniu ir sultingumu nenusileido rudens derliui – buvo, anot jos, gal net skanesni. Kaip kilo toks sumanymas ir kaip pavyko? Kas augi­na, žino, kad pastarnokai ...
  • Tikrojo plovo paslaptys

    Plovas – tai patiekalas, turintis ilgą istoriją, plačią geografiją ir milijonus veidų... Yra net patarlė, kad plovo rūšių yra tiek, kiek yra musulmonų, nes kiekvienas iš jų turi savo paties tikriausio patiekalo receptą. Kita rytiečių patarlė byloja, kad plovo rūšių yra tiek, kiek yra minaretų, arba tiek, kiek žvaigždži...
  • Darbai darbus veja, žiedai žiedus keičia

    Veliuoniškės Editos JUOZUPAITIENĖS kiemas pilnas visko: ir daržų, ir sodų, ir gėlynų. „Be jų gyvenimas būtų skurdus ir liūdnas, – prisipažįsta moteris. – Regis, ir vėjas žiemą ne toks žvarbus, ir šaltis mažiau „kandžiojasi“, kai ant stalo kvepia savo rankomis išauginti obuoliai, kriaušės ...
  • Žvilgsnis į augalus su dailės prieskoniu

    Dr. Rita ASAKAVIČIŪTĖ, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro ŽI Vokės filialo vyresnioji mokslo darbuotoja, bulvių selekcininkė, tyrinėdama bulves ir kurdama naujas jų veisles, į šį darbą žvelgia ir iš meninio kampo, mat yra krimtusi ir dailės mokslų. Tad mūsų pokalbis – apie augalus darbe ir po jo, apie tyrinėjimu...
  • Šaltalankis: puošnus, rūgštus ir labai vertingas

    Jų spygliai ilgi ir dygūs, tačiau šiuolaikinė medicina ir grožio pramonė neįsivaizduojama be gintarinės spalvos uogų ir jose esančių sėklyčių. Pastaruoju metu pasaulio mokslininkai atkreipė dėmesį būtent į dygliuotojo šaltalankio rūšį ir jos kultūrines veisles – jų vaisių cheminė sudėtis itin vertinga, o augalai visi&s...
  • Moliūgus auginti linksma

    Danutė SAULIENĖ su šeima iš Švenčionų rajono, Reškutėnų, kasmet moliūgais užsėja 30 arų lauką, bet ūkininkauja ne tiek dėl naudos, kiek dėl malonumo, kasdien šiomis daržovėmis palepina ir naminius paukščius. Tad kokias veisles renkasi ir kaip augina moliūgus, kad ūkininkavimo džiaugsmo neužgožtų nuovargi...
  • Žalumynai ant palangės: nestandartiniai sprendimai

    Žalumynų ant palangės galima užsiauginti ir taip, kad jie puoštų namus – tarkim, svogūnų laiškų saldaininėje su akmenukais. Salotoms galima suteikti antrą gyvenimą, o imunitetą sustiprins ir švieži morkų lapeliai.
  • Apie draugą ir priešą

    Pastaruoju metu pradėjau persūdyti maistą. „Įsimylėjusi,“ – visi juokiasi. Neneigsiu. Bet taip jaučiuosi jau daug metų. Tik ar būtent įsimylėjime reikėtų ieškoti priežasties? Pasirodo, priežastis kita. Kokia? Skaitykite!  
  • Saldžiosios bulvės – žaismingas eksperimentas

    Marijampolietė Virginija PAULIUKAITIENĖ jau senokai su šeima pamėgusi saldžiąsias bulves, prieš kelerius metus nutarė pati jų užsiauginti, jos žodžiais tariant, paeksperimentuoti ir pažaisti, o kai pavyko, tai šių daržovių daugėja ir namuose, ir darže. Derliaus sulaukta ir auginus vazone, ant palangės.
  • „Nemuno 7“ – želdynas kultūros erdvėje

    Metai, kai Kaunas buvo paskelbtas Eu­ropos kultūros sostine, baigėsi. Ši programa išsiskyrė tuo, kad daug dėmesio buvo skiriama projektams, ateičiai likusiems tik vaizdo juostose, žmonių prisiminimuose ir įspūdžiuose. Stiprioji šio reikšmingo įvykio pusė – itin didelė renginių ir veiklų įvairovė, leidusi suj...
  • Ar jau žinote, kur sodinsite bulves?

    Žiemos dienos trumpos, o vakarai ilgi, ramiai gurkšnojant šiltą arbatą, galime pasvarstyti, kuris laukas ateinantį pavasarį bus tinkamiausias bulvėms sodinti. Žinoma, geriausia ūkyje laikytis sėjomainos, nes jau iš anksto pagal pasėlių rotaciją planuojama, kur kokios kultūros bus auginamos.
  • Šviežios, traškios, sultingos – iš po sniego

    Tarp augintojų vis dažnėja bandymai lysvėse žiemoti palikti morkas, pastarnokus, kopūstus... Pašnekinome kelias daržovių augintojas, kurios morkų pasikasė ir lapinių kopūstų pasiskynė jau po sniego pūgų, pirmomis sausio dienomis.
  • Kiekvienai daržovei sava žiemos rezidencija

    Daržovių derlius seniai nuimtas, saugiai sudėtas sandėlyje, dėžės pamažu tuštėja, regis, nėra dėl  ko sukti galvos. Bet ar tikrai? Daržovių augintoja ir agronomė Milda MIKELIONIENĖ primena, kad eiti į rūsį reikia ne tik tada, kai norime ko nors iš ten parsinešti į virtuvę. Šviežios, sveikos, vertingų maistin...
  • Pagalba paukščiams žiemą: svarbi ne tik užuovėja, bet ir tinkamas lesalas

    Aplinkos apsaugos departamentas atkreipia dėmesį: pamatę paukštį ar bet kokį kitą laukinį gyvūną, kuriam reikia pagalbos, skambinkite telefonu 112. Taip pagalbą bus galima suteikti laiku. 
  • Morkos brolis pastarnokas

    Pastarnokus dar XVIII a. auginti kvietė Kristijonas Donelaitis, Mažosios Lietuvos lietuvių grožinės literatūros pradininkas. Kodėl ir kaip reikėtų auginti šias daržoves, teiravomės Romos Starkutės, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto Daržininkystės technologijų sektoriaus mokslininkės.
  • Nulipdykime sniego senį...

    Nors gražiausios metų šventės laukia visi, tačiau kone labiausiai tas laukimas prailgsta mūsų mažiesiems. Kad šventinis Kalėdų stalas atpirktų visas laukimo kančias, nulipdykime jiems po gardų sniego senį. Be kita ko, tai bus ne tik skanus bei maistingas patiekalas iš kiaušinių ir žalumynų, bet ir puiki stalo puo&scar...
  • Nuo negandų apsaugos Kūčių stalas

    Netrukus kaip ir kasmet dengsime Kūčių stalą, džiaugsimės Kalėdų švente ir lauksime stebuklo. Kūčių stalas – magiška vieta ir patiekalai, galbūt lems apsaugą bei sveikatą. Gaminkime tradicinius patiekalus ir įpinkime į juos gražiausius linkėjimus artimiesiems.
  • Už lango minusas, o virtuvėje burbuliuoja troškinys

    „Rasų“ šefė Elžbieta Monkevič ankstesniame numeryje plačiai pravėrė troškinių pasaulio duris. Jau žinome, kokie puodai šiems patiekalams tinka ir kuo pakeisti, jei tinkamų neturime, kokie produktai tinka ir kaip juos tinkamai paruošti troškinimo procesui.
  • Mažieji eksperimentai

    Smagu tyrinėti pasaulį ir savomis akimis išvysti, kaip iš sėklos ar kaulelio prasikala daigas ir išleidžia pirmuosius savo lapelius. Pateikiame keletą rastų idėjų, kaip sužadinti vaikų smalsumą, įskiepyti pirmąsias žinias apie gyvąją gamtą ir sodininkystę.
  • Gyvenimo be kaimo neįsivaizduoja

    Undinės Tumavičiūtės šeimos ūkis – Spartų ir Šlavantų kaimuose, Veisiejų seniūnijoje, Lazdijų rajone.  Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje ji įgijo želdynų dizaino specialybę, dabar studijuoja sodininkystę ir rūpinasi ūkiu.  „Kaimas mane traukia“, – sako jauna mergina. Derliumi patenkinta Undinė Tumavičiūtė: „Kaimas mane traukia....
  • Saulė lėkštėje

    Jeigu iš aukštai pažvelgtumėte į moliūgų lauką, pamatytumėte daugybę oranžinių saulučių. Parsinešus šią daržovę į virtuvę, darosi jaukiau, šilčiau, žaismingiau. Jei paklausčiau Jūsų, koks patiekalas pirmiausia ateina į galvą išgirdus žodį „moliūgas“, neabejoju, kad daugelis atsakytumėte: „Moliūgų sriuba.“ Tad nuo jos ir pradėkime. Elžbiet...
  • Biurokratinė našta glumina ūkininkus

    Jolita ŽURAUSKIENĖ ŪP korespondentė Kauno rajone daug darbščių, sėkmingai dirbančių ūkininkų, kurių patirtis verta dėmesio. Tačiau „Ūkininko patarėjo“ žvilgsnis užkliuvo už „Metų ūkis 2021“ antros vietos nugalėtojų šeimos ūkio, kurio įkūrėjas Algimantas Pėstininkas Plungėje dalijamų nominacijų jau nebeatsiėmė. „Šis apdovanojimas įgijo vi...
  • Plaukia svogūnai ir morkos

    Šiaulių rajono Daugėlaičių kaime, kuris yra netoli Kryžių kalno, auga 150 ha morkų ir svogūnų. Tai – Lino, Daivos ir Juliaus Šateikų daržininkystės ūkio plantacijos. Morkų ir svogūnų plantacijose tyvuliuoja vanduo. Didelio daržininkystės ūkio jaunasis agronomas J. Šateika parodė vandeniu apsemtas morkas ir svogūnus. Laukuose ištisai tyvul...
  • Ar pamėgsime itališkas pupeles?

    Kad lietuviai augintojai nebijo eksperimentuoti ir bando jau itališkas margaraštes Borlotti pupeles su kaštonų ar riešutų prieskoniu, parodė praėjusių metų derliaus kraitė. Nenuostabu – karštėjant ir sausėjant vasaroms, į mūsų daržus atkeliauja ne tik arbūzai ir melionai... Pradedame dairytis į pietietiškas pupelių rūšis ir veisles. Jolanta TAM...