Ashburn +20,7 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 27 Geg 2024
Ashburn +20,7 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 27 Geg 2024

Paieškos rezultatai


  • Nepakeičiamieji agurkai ‘Pasalimo H’

    Retas agurkų augintojas nežino ‘Pasalimo H’ veislės, kitaip dar vadinamos agurkų karaliais. Kad jie nusipelnė šio titulo, užtenka dirstelėti į tauragiškės Dalios Latožienės derlinguosius „augintinius“. Dalį sėkmės ji priskiria genėjimo būdui, trąšų balansui – menui jas parinkti ir nutaikyti, kad...
  • Šefė pataria – kaip sumažinti cukraus kiekį uogienėje

    Uogienės, džemai, drebučiai ir marmeladai jau seniai užsitarnavo vietą skanėstų sąraše. Šaukštas figų uogienės su ožkos sūriu, trupinių pyragas su džemu, varškėtis su uogiene pagerins nuotaiką, padės atsigauti ir taps maža džiaugsmo priežastimi, o uogienė dailiuose indeliuose – nuostabia valgoma dovana. Uogienės...
  • Lietuva išgyveno, bet nuostoliai – milijoniniai

    Išguldyti medžiai, šimtai žuvusių paukščių, sunaikintas ūkininkų derlius – tokie yra sekmadienio vakarą, pirmadienį bei antradienį per šalį nusiritusios audrų bangos rezultatai. Padaryti nuostoliai dar skaičiuojami, bet akivaizdu, kad jie – milijoniniai. Juolab kad audra nusinešė ir vieno žmogaus gy...
  • Vasariniai obuoliai

    Sode vis dažniau pakeliame galvą į obelis, atidžiau pasižiūrime, gal jau prinoko vasariniai obuoliai. Saulės ir šilumos išlepinti vasarinių veislių vaisiai nuo vėlyvesnių veislių skiriasi gera išvaizda, skoniu ir aromatu. Sodininkams rūpi, kokias obelų veisles verta auginti, o patarti sudėtinga – juk žmonių skoniai ski...
  • Nuo optometrijos iki sodybos su rožynu

    Žinomi Vilniaus medikai Vaida ir Tomas Kačergiai, dirbdami įtemptą kasdienį darbą, šiandien džiaugiasi savo sodyba Širvintų rajone, kurią įgijo šeimos poilsiui ir giminių bendrystei. Kiekvieną vasarą sodyba skendi rožėse ir kitose grožybėse, o šiltnamyje ir lysvėse noksta retesnių veislių pomidorai, arbūzai – ir...
  • Žavingosios Davido Austino rožės

    Davido C. H. Austino sukurta romantiškų rožių grupė, išsiskirianti senovinių rožių formomis, pla­čia spalvų ir nuostabių aroma­tų įvairove, grožiu užkariavo milijonus simpatijų, laimėjo daugybę apdovanojimų pres­tižinėse gėlių parodose. Rožių kūrėjo įsitikinimu, Anglijos na­cionalinė gėlė – rožė. Pasak VU Bota...
  • Atsiduokime rožių ir erškėčių malonumams

    Jau nuo istorinių laikų vi­same pasaulyje rožės ger­biamos už gražius žiedus ir nuostabų kvapą. Pasak žolin­tės Raimondos Urbienės, rožlapių antpilai, arbatos, trauktinės nuo seno naudo­jamos kvepalams, vaistams, o žiedlapiai – salotoms, saldumynams, vonios prie­monėms, kvapioms pagal­vėlėms gaminti.
  • Obelų vėžiui kelius atveria šiltos žiemos

    Besniegės ir šiltos žiemos palankios plisti obelų vėžiui. Jis progresuoja anksčiau nei prasideda vaismedžių vegetacija. Vėžio sukėlėjas – patogeninis grybas Neonectria ditissima (N. galligena) aptinkamas ant obelų šakų, kamienų, kartais ir vaisių. Jis pažeidžia ir kitus vaismedžius, gali būti aptinkamas ant beržų, liepų, uosių.
  • Liepa sode, darže ir gėlyne

    Nuo to, kaip šį mėnesį rūpinsimės augalais, priklauso, kokiu derliumi džiaugsimės vasarai baigiantis ir rudenį. Nedaugžodžiaujant – laistykime, tręškime, atidžiai pasirinkdami priemones, ginkime augalus nuo ligų ir kenkėjų. Jeigu neskubėsite šienauti žydinčių pievelių, padėsite bitėms, o jos atsidėkos vasaros žiedų med...
  • Nesibaigiantys eksperimentai

    Pasak kraštovaizdžio dizainerės, „Zylės sodų“ įkūrėjos Gintarės Baca, sodyba, kurioje gyvena, ilsisi ir leidžia laiką su šeima, draugais, yra ir jos darbo stalas. Šioje aplinkoje gims­ta nauji projektai, idėjos, eksperimentai – juk savame kieme nebaisu suklysti. Čia nuolat viskas kinta, atsiranda naujų ...
  • Kūrybiškos mintys ir darbščios rankos palieka įspaudą atminčiai

    Darbščių žmonių rankose ir nedidelis namelis gali išaugti į jaukų šeimos ūkį ir sodybą. Net jei gyvenimo pulsas joje ilgainiui pasikeičia, fantazija, sumanumas ir šilti artimųjų santykiai leidžia originaliai išsaugoti praeities istorijas. Tokią istoriją pasakoja sodyboje prie pat Šešupės užaugusi ...
  • Branginti laisvę įpareigoja tremtinės palikti užrašai

    Šilalė („Šilalės artojas“). Kvėdarniškė Onutė Aužbikavičienė su nerimu kasdien laukia žinių – rusų fašistų Ukrainoje vykdomas žmonių genocidas jai skaudžiai primena 1950-aisiais tėvus ir senelius ištikusią tragediją. Skaitydama mamos užrašytus tremties prisiminimus, Onutė stebisi, kokie...
  • Kepsninių sezono nemari klasika – lietuvių dievinami šašlykai

    Darbo savaitei dar neįpusėjus, jau pradedame kurti savaitgalio planus poilsiui su šeima ar draugais – laukiame, kada galėsime stoti prie kepsninės ir išbandyti įvairius naujus ar jau pamėgtus patiekalus. Nors kulinarijoje „po atviru dangumi“ kasmet atsiranda naujovių – nuo kugelio, šakšukos ar ...
  • Kokios paramos galimybės siūlomos sodininkams?

    Šalnoms pakandus žydinčius sodus, prognozės dėl obuolių, kriaušių derliaus nedžiugina. Sodininkai viliasi lietaus iki Joninių, nes kitaip sausra sunaikins likusias vaisių užuomazgas – tai esminė Lietuvos verslinių sodų asociacijos metiniame susirinkime aptarta tema.
  • Senas sodas dovanoja puikų derlių ir vaikystės prisiminimus

    Gegužė tikriausiai vienas nuostabiausių mėnesių Lietuvoje. Gamta skendi šviežioje žalumoje, žieduose ir aromatuose. Vienų augalų žydėjimą keičia kitų, tad po penkių monochrominių mėnesių gali net galva susisukti nuo įspūdžių pertekliaus. Šiuo metu bene gražiausi yra sodai. Baltus magnolijų kupolus pakeitė obelų, kriaušių, sl...
  • „Žydėjimo šventės širdyje nėra“

    Pasvalys („Darbas“). Tokią sparnuotą frazę ištarė UAB „Aukštikalnių sodai“ direktorius Arvydas Paškevičius, kuomet kalbėjomės apie užsitęsusių šalnų poveikį sodams. „Nežinia, kokia padėtis bus po kokių trijų savaičių, tačiau dabartinis vaizdas yra tragiškas – rudenį obuolių s...
  • Kol sodyboje šėlsta vaikai...

    Tarp gėlių krykštaujantys vaikai – kiekvienos šei­mos svajonė. Tačiau kaip sukurti jaukią, estetišką sodybos aplinką su vaikų čiuožyklomis, smėlio dėžėmis, sūpynėmis, kad bendras vaizdas nepri­mintų sprogimo lego kaladėlių fabrike? Kad vasarą mažieji laisvai lakstytų, linksmintųsi balionais papuoštoje va...
  • Paragavę būtinai pasisodinsite

    Nuo seno šermukšnis sodin­tas prie vartų, kad joks blogis nepatektų į kiemą, iš jo gaminti ir amuletai. Etnologai juokauja, kad po langu šio gražaus me­džio nesodindavo, nes augda­mas per arti apsaugos taip, kad net dukros neištekės! O štai apie sodo (naminį) šermukšnį ne dažnas...
  • Medelių ir gėlių augintojai kainų beveik nekelia – svarbu išlaikyti klientą

    Pasvalys („Darbas“). Pavasaris – naujos gyvybės laikas – tiek širdyje, tiek soduose. Prasidėjus sėjos ir sodinimo sezonui, apsilankėme Pasvalio turguje ir pašnekinome pačiame jo centre besibūriuojančius prekeivius iš Pasvalio ir Biržų rajonų, taip pat kalbėjomės su vieno medelyno Pasvalyje savininku. ...
  • Sveikos odos meniu

    „Nenoriu būti obuolys, noriu bėgioti ir žaisti“, – suriko penkiametė draugės dukrytė, išgirdusi posakį „Esi tai, ką valgai.“ Ir nors visi suprantame, kad taip pabrėžiame mitybos svarbą sveikatai, vis dėlto daugelis neįžvelgia tiesioginio mitybos ryšio su savijauta. „Mano aplinkoje yra daug tokių ...
  • Vaisių ir daržovių bei pieno produktų vartojimo skatinimas: jau šešeri metai

    Nors tėvai vaikų mitybai skiria vis daugiau laiko ir dėmesio, ugdymo įstaigos taip pat nelieka nuošalyje. Mokyklų ir darželių bendruomenės tiki: tai vieta, kur taip pat formuojasi vaikų sveikos mitybos įpročiai. Stebuklingo ir greito būdo vaikus supažindinti su sveika mityba nėra, tik nuoseklus, kantrus darbas, kurio ėmėsi visi: ugdymo įs...
  • Soduose galėtų atsirasti daugiau ukrainietiškų vaismedžių

    Vartant vaismedžių katalogus, dairantis įdomesnių obelų veislių, akis užkliūva už ukrainietiškosios „Slava Peremožcam“ („Garbė Nugalėtojams“). Nors Lietuvoje ji nėra nauja ir po šalies sodus plačiai paplitusi, šiuo metu jos pavadinimas skamba kitaip nei anksčiau. O labiau pasigilinus, matyti, kad gali...
  • Sveikas ir skanus, bet to – neužtenka

    ŪP korespondentė Jolanta KAŽEMĖKAITYTĖ. – Kai kurie Lietuvos pieno ūkiai atsidūrė ties išnykimo riba. Ar prie jos neartėja ir kiti natūraliai užaugintus ir pagamintus maisto produktus parduodantieji tiesiai vartotojams? Tokių ūkių savininkai neslepia – pirkėjų vis mažėja.
  • Sėti, užauginti ir nupjauti gali kiekvienas? Ekspertai griauna ūkininkavimo mitus

    Žemei vėlei įgaunant spalvas jau imame galvoti, ką pasėsime, kad nupjautume, iškastume ar nuskintume rudenį. Daugeliui vis dar atrodo, kad turėti derlingą ūkį – paprasta, o ir mitų – daugybė: pradedant tuo, kad ūkininkai dirba tik vasarą, neturi modernios įrangos, yra neišsilavinę kaimo žmonės, ir baigiant įsitikinimu, ...
  • Druskininkų pašonėje – laimingo gyvenimo oazė

    „Galima skųstis gyvenimu, bet galima ir kitaip. Jei tai, ką turi, netenkina, pakeisk taip, kad būtų geriau“, – laimingo gyvenimo receptu pasidalino rankų darbo vaisinius saldainius gaminantys ūkio „Basa“ šeimininkai Birutė ir Arvydas Boziai.
  • Ir senam sodui galima įkvėpti gyvybės

    Pasak sodininko, biomedicinos mokslų daktaro Kęstučio MALINAUSKO, su kalendorine žiemos pabaiga baigiasi poilsis ir sodininkams. Šis laikotarpis turi būti išnaudojamas vaismedžių genėjimui. Bet kuris sodininkas mėgėjas yra pašalinęs daugiau ar mažiau šakelių nuo vaismedžių, tačiau praktika rodo, kad šis darbas ...
  • Darbai darbus veja, žiedai žiedus keičia

    Veliuoniškės Editos JUOZUPAITIENĖS kiemas pilnas visko: ir daržų, ir sodų, ir gėlynų. „Be jų gyvenimas būtų skurdus ir liūdnas, – prisipažįsta moteris. – Regis, ir vėjas žiemą ne toks žvarbus, ir šaltis mažiau „kandžiojasi“, kai ant stalo kvepia savo rankomis išauginti obuoliai, kriaušės ...
  • Konkurso „Metų ūkis 2022“ geriausiųjų pagerbtuvės Panevėžyje

    Penktadienį Panevėžyje, Juozo Miltinio dramos teatre pagerbti ir apdovanoti konkurso „Metų ūkis 2022“ laureatais tapę 33 pirmos, antros ir trečios vietos laimėtojai – 99 ūkiai. Ūkininkai sulaukė gausybės sveikinimų, visi buvo apdovanoti, o jaukias akimirkas kūrė koncertinė programa.
  • Prisijaukino verpstinus – žemės obuolius

    Pastarąjį sezoną sultingieji ir traškieji verpstinai, senųjų amerikiečių praminti žemės obuoliais, vilnietės Editos MAČIULAITIENĖS darže, Molėtų rajone, užderėjo itin gausiai ir užaugo gana dideli. Kokias veisles pasirinko ir ką darė kitaip, kad šie maistingi šakniagumbiai pradžiugintų šeimą ir nustebintų eksperimentu...
  • Kaip daržą „pernešti“ į namus?

    Šakių gyventojai Evelina ir Tomas Starinskai ne tik ūkininkauja, bet ir augina moliūgus puošybai. Evelina STARINSKIENĖ – švenčių ir namų aplinkos dekoratorė – mūsų pašnekovė. Tad kur baigiasi nauda ir prasideda estetika, kokį grožį galima sukurti iš moliūgų, kada ir kaip juos verta perdažyti?..
  • „Vasaros rezidencija“: vieni skaičiuoja dešimtmečius, kiti spinduliuoja jaunyste

    Kai sodybą iš tėvų perima vaikai, natūralu kad jos istorija tęsiasi, turtingėja, kai kurie elementai atsinaujina, kai kurie lieka, primindami tėvų nueitus žingsnius, darytus darbus. Sodų bendrijoje „Vieversėlis“ (Kauno r.) jaukiai šlamanti Violetos ir Kęstučio ŠAPRANAVIČIŲ sodyba tos pačios giminės rankose jau da...
  • Ar atliekate vaistažolių reviziją?!

    Daugelio namuose galima rasti žolelių arbatoms ar sveikatai gerinti. Tačiau ar žinome, kaip jas taisyklingai laikyti, kiek laiko yra naudingos vartoti ir kada derėtų peržiūrėti atsargas? Žolininkė Giedrė BRUŽIENĖ, Klaipėdos rajone, Gerduvėnų kaime įkūrusi ūkį „Žolelės. Viršūnėlės ir šaknelės“, pataria, kaip atsakingai p...
  • Cidonija: reta, bet kvapni sodo viešnia

    Mūsų soduose cidonijos rečiau auginamos kaip sodo augalai, dažniau – kaip dekoratyviniai, pavasarį pasipuošiantys gražiais, stambiais žiedais. Tačiau dėl vertingų savybių, sodininkas Jonas MATELIS pataria pasodinti sode ir derliaus kraitę paįvairinti vertingais vaisiais. Be to, paprastoji cidonija puikiai tinka kaip poskiepis žemaūg...
  • Kiekvienai daržovei sava žiemos rezidencija

    Daržovių derlius seniai nuimtas, saugiai sudėtas sandėlyje, dėžės pamažu tuštėja, regis, nėra dėl  ko sukti galvos. Bet ar tikrai? Daržovių augintoja ir agronomė Milda MIKELIONIENĖ primena, kad eiti į rūsį reikia ne tik tada, kai norime ko nors iš ten parsinešti į virtuvę. Šviežios, sveikos, vertingų maistin...
  • Suteikime duonai antrąjį kvėpavimą

    Šį kartą, mieli skaitytojai, visas mūsų dėmesys skiriamas duonai. Po švenčių jos dažnai lieka, bet praktiška šeimininkė stengiasi duonos neišmesti: iš jos pasidaro džiūvėsėlių ar užraugia girą. Ką reiškia duona, kiekvienam lietuviui nereikia ir aiškinti, o po šventinių pyragų laikas ...
  • Kad ir kur pažvelgsi – obuoliai!

    Kai pro rudenėjančio sodo šakas pradeda žvelgti raudonskruosčiai obuoliai, vis dažniau išgirstame: „Gal kam obuolių?“ Dabar vis dažniau užsukame į sandėlį pasirinkti jų žiemos stalui. Gaminti iš obuolių – vienas malonumas. Jie patiekalą pasaldina arba suteikia rūgštumo. Rūgštūs geriausiai tink...
  • Tikslus planas padės sutalpinti visus norus

    Į medelyną vis dažniau užsuka ne tik sodininkai, bet ir jaunos šeimos su vaikais, nusprendusios įrengti nedidelį sodelį. Didžiulis malonumas – ne tik poilsis terasoje, bet ir galimybė nusiskinti ekologinių vaisių. Vaikams tai irgi smagi pramoga. Specialistai patvirtina, kad sodas teikia naudos, ir rekomenduoja suaugusiam žmogui per ...
  • Senoviškos Kūčios

    Jau šiandien mūsų šeimos susės prie šventinio Kūčių stalo. Ant jo rasime visko – ir tai, kas pasiekė mus per šimtmečius, ir tai, ką siūlo šiuolaikinė virtuvė. Bet neprošal dar kartą prisiminti senovinius lietuviškus gardumynus, dabar atrodančius itin kukliai, bet praeityje žmonėms teikusius ...
  • Kalėdoms saldiniai obuoliai

    Kas sieja Kalėdas ir saldinius obuolius? Kalėdoms nuo seno eglutės puošiamos natūraliomis puošmenomis, vienos iš jų – obuoliai, na taip pat šiaudiniai žaisliukai, o smaližių mėgėjams – dar ir saldainiai. O kodėl obuoliai – saldiniai? Todėl, kad gali pavaduoti saldainius. Apie saldinių obuolių savybes...
  • Ūkiuose – prieškalėdinis darbymetis

    Ant šventinio stalo vienas iš pagrindinių patiekalų būna kepsnys. Kas kepa žąsį, kas kalakutą, kai kas pirmenybę teikia kiaulienai, o kiti gamina avienos patiekalus. Pora savaičių iki Kalėdų ūkiuose prasideda prieššventinis darbymetis, mat norinčiųjų šventėms įsigyti kaime užaugintų paukščių, kiaulienos ...
  • Medis visai šeimai

    Nuo seno žmonės eksperimentavo į vieną vaismedį ar vaiskrūmį įskiepydami skirtingas veisles. Tai ypač naudinga turint nedidelį sodą, tuomet vienas medis, vedantis skirtingus vaisius, įtiks įvairiems šeimos narių skoniams. Ne veltui šiam reiškiniui prigijo šeimos ar giminės medžio pavadinimas. Jų galite pirkti medelynu...
  • Saldus Kalėdų prisilietimas

    Ateina stebuklų, dovanų ir gerumo metas, taigi laikas pradžiuginti artimuosius naujais ir gardžiais skanėstais – juk didžiąsias šventes sunku įsivaizduoti be saldumynų. Namai šiuo laikotarpiu pakvimpa cinamonu, kardamonu ir apelsinais, o mes bendraujame ir džiaugiamės buvimu kartu. Kad šventės taptų dar smagesnės, siūl...
  • Taurieji elniai plečia savo valdas šalies ūkiuose

    Nuo labai senų laikų Lietuvos giriose gyvena taurieji elniai. Tačiau vis dažniau jie auginami ir ūkiuose. Mūsų šalyje yra apie 300 tauriųjų elnių augintojų, kurių plotuose laigo apie 10–12 tūkst. šių gražių gyvūnų. Vieni tauriuosius elnius augina nedidelėmis bandomis, dėl grožio, kiti jų laiko po kelis šimtus ir tai yr...
  • Šventes sugadinti gali alergija kūčiukams, žuviai ir net... Kalėdų eglei

    Ar Kūčių vakarienės patiekalai yra saugūs vaišintis alergijų turintiems žmonėms? Į šį ir kitus klausimus atsakė akademikė, Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorė Rūta Dubakienė. Daugiau nei 50 metų besigilinanti į alergologijos sritį mokslininkė įdomiausius atvejus sudėjo į knygą „Įdomioji alergologija“, ku...
  • Kai uogomis dega šermukšnis

    Šermukšnis yra toks medelis, kurio neturėti savo sodyboje būtų tikra nuodėmė. Tautosakoje taip dažnai minimas, jis savo linksmomis uogomis suteikia džiaugsmo kiekvienam, kuris į jį žiūri. O kad pamatytumėte ypatingiausią Lietuvos sodinių šermukšnių kolekciją, nuvykome į šalies šiaurę, Joniškio raj...
  • Gruodį valdo citrusiniai

    Gruodį prasideda mandarinų ir apelsinų pikas – jie skanūs, pigūs ir, žinoma, kvepia artėjančiomis Kalėdomis. Šie Pietų saulės lašeliai turi ypatingą galią pravaikyti debesis ir praskaidrinti nuotaiką. Ir kada bus tinkamesnis metas jais mėgautis, jei ne dabar, kai savas sodas ištuštėjęs? Taigi, naujų skonių takai...
  • Miško apsuptyje noksta ne tik figos

    Kauniečių Redos ir Raimundo Vaičiūnų šeima prieš dvylika metų gyvenimą mieste iškeitė į Kardokų kaimą Kazlų Rūdos miškų apsuptyje. Pasak Raimundo, taip nutinka, kai žmogus pamato, supranta ir pajunta, kad galima gyventi širdimi ir eiti ten, kur norisi atrasti savo gyvenimo kelią.
  • Apie ką šiemet pasakos Kalėdų eglutė?

    Eglutės puošimas visada suteikia daug džiaugsmo. Namuose pasklinda linksmas juokas, šurmulys, grįžtame į vaikystės prisiminimus, tėvų ir senelių jaunystės laikus. Ant žaliaskarės šakelių tarsi nusileidžia visos giminės legendos. Ir patys siekiame sukurti istorijų, kurias kasmet prisiminsime, vėliau jas pasakos anūkai. Tačiau...
  • Vienas vaismedis – du skoniai

    Nedidelis sklypas ir dar mažesnis kampelis sodui, sunkiai suderinami šeimos narių norai, ilgainiui nusibostantis vieno ar kito vaisiaus skonis... Tai vos kelios problemos, verčiančios žmones sukti galvą ir ieškoti išeities, kaip mažame sodelyje užsiauginti kuo didesnę veislių įvairovę. Puikiai tiks ne tik skirtingų skonių de...
  • Šiaurietiškas meniu – rauginame

    Įsibėgėjant šaltajam metų laikotarpiui virtuvėje ima karaliauti rauginti produktai. Ir ne be reikalo – jie tinka gaminant įvairius žiemiškus, stiprius patiekalus, suteikia reikalingą vitaminų dozę... Tačiau ateina metas, kai rudenį taip traukusi rūgštelė pabosta ir raugintų kopūstų ar agurkų stiklainiai vis ilgiau užsi...